Paulien Oltheten vertelt over de installatie die ze maakte in een gevangenis: de gevangen lopen door een gang van 82 meter. Mag je dan beelden laten zien van hoop? Van zonsondergangen? En hoe vermijd je clichés?
Folkert de Jong klaagt met zijn beelden van hyperchemische kunststof het woekerende kapitalisme aan. Maar verkoopt hij zo'n werk dan toch aan een steenrijke verzamelaar die zijn geld met 'foute' handel heeft verdiend? Als Paard van Troje, om in gesprek met zo iemand te komen?
Het werk van Zoro Feigl is speels en beweeglijk: met behulp van een elektromotor schiet er ineens leven in een touw, lint of stuk plastic. We praten over de balans tussen het temmen en laten terugduwen van materiaal en hoe de Chinezen zijn werk zien. Onder andere.
Natasja Kensmil staat bekend om haar duistere tekeningen en schilderijen, vaak in zwart wit. Ze vertelt waarom die duisternis haar interesseert, hoe ze de beelden in een nieuwe samenhang presenteert en over de gigantische plafondschildering van 100m2 die ze in het huis van een verzamelaar aan het schilderen is.
Femmy Otten legt uit waarom haar schilderijen en beelden een directheid en eeuwigheid moeten uitstralen, en hoe kunst de rol van religie kan benaderen - als je er voor open staat.
Berend Strik maakt al ruim 20 jaar mysterieuze werken door op fotografische doeken stukken stof en stiksels aan te brengen. In KUNST IS LANG legt hij uit hoe hij te werk gaat en wat die verschillende lagen voor effect hebben.
Techniek versterkt de natuur ipv haar uit te sluiten, volgens Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift. Dat levert schitterende lichtinstallaties op, én een nieuw materiaal dat het probleem van restafval moet oplossen.
Fotograaf Jan Hoek heeft altijd een bijzondere relatie met zijn modellen: of het nou transgender sekswerkers in Kaapstad zijn, jonge Masaï in Tanzania of een heroïnejunk waarmee hij bevriend is geraakt. Een mooi gesprek over de (soms verschillende) verwachtingen van fotograaf en gefotografeerde.
Saskia Janssen is net vier dagen terug van haar residency van een jaar in ISCP in New York. Ik praat met haar over de tentoonstellingen die ze daar maakte: Everything is One en Welcome Stranger.
Met multitalent Aukje Dekker sprak ik over haar geweldige project Stick or Twist, waarbij kopers bepalen of ze nog een laag verf op hun schilderij willen en daar -per laag - €50,- voor betalen. Maar ook over het ongrijpbare Eddie the Eagle Museum, dat zowel intens hippe dingen doet als activistische projecten. En over kinderkunst!
Hoe profiteert de Syrische president Assad van Hollywoodfilms, Spongebob en Mickey Mouse? Dit keer in KUNST IS LANG het sterke verhaal van Ghalia Elsrakbi van kunstenaarsduo Foundland (dat helaas net naast de Prix de Rome greep), o.a. over hoe er een propaganda-oorlog woedt op Facebook en welke hilarische plaatjes daaruit ontstaan. Zoals Assad die is gephotoshopt in een still uit de Amerikaanse kaskraker Inglourious Basterds.
Op zijn speciale verzoek een thema-uitzending, in plaats van over zijn werk in het algemeen. Wat drijft Joost Conijn om altijd te doen wat hij nog niet kan, zoals een vliegtuig bouwen en er mee naar Kenia vliegen? Over het onbekende als drijfveer voor kunst, en eigenlijk een heel leven.
Sarah van Sonsbeeck vertelt meeslepend over het contact dat ze met Joost Zwagerman had over de tentoonstelling Silence Out Loud, waarvoor hij meerdere werken van haar selecteerde.
Hij zat twee uur in haar atelier, "alsof je de allerijverigste collegestudent voor je treft, die op de eerste rij met een schriftje alles zit mee te schrijven".
Sarah praat als geen ander over het begrip stilte, waar haar werk en de tentoonstelling om draait, en hoe dat door Zwagerman ook een nare connotatie heeft gekregen. En verder alles wat je over stilte zou willen weten, bijvoorbeeld waarom we nog geen machine hebben die het jengelende kind van de buren met anti-geluid kan muten.
Het werk van Lotte Geeven (34) is zonder uitzondering poëtisch en begint vaak met een eenvoudige vraag, zoals: wat zou de zee zeggen als ze kon praten? Daarop werkte ze samen met wetenschappers aan een apparaat dat de kleur en de beweging van de zee in gesproken taal omzet. Denk aan een woeste oceaan die 's avonds heel hard motherfucker roept (grover wilde Lotte het niet maken). Verder praten we over het geluid dat onze aarde van binnen maakt, en een jongensboekavontuur over twee boeien die - duizendend kilometers van elkaar in zee geplant - elkaar op de zeestromen hadden moeten vinden, maar door een Marokkaanse visser een andere koers vond.
Remy Jungermann maakt abstract werk dat lijkt op het werk van De Stijl - maar dan met Surinaamse invloeden en materialen. Naar aanleiding van zijn tentoonstelling Crossing the Water in het Gemeentemuseum in Den Haag praten we over een alternatief voor de Westerse kunstgeschiedenis.
In de eerste aflevering van KUNST IS LANG praat ik met de sprankelende Melanie Bonajo. Over waarom er nieuwe manieren van seks nodig zijn die niet alleen de man centraal stellen, waarom iedereen ayahuasca moet proberen en over eenzaamheid als moderne ziekte.